concerten

U bent van harte welkom bij onze concerten! Op deze pagina vindt u informatie over de programmering. 
Wilt u kaarten bestellen?
Klik op de button bij het betreffende concert voor een link naar de kaartverkoop.


 

Orkestvereniging Amersfoort (OVA) speelt op zaterdag 23 november onder leiding van dirigent Hendrik Jan Brethouwer het programma ‘Ode aan de natuur’.

Het concert zal beginnen met enkele delen uit de orkestsuite ‘De Vogels’ van componist en musicoloog Ottorino Respighi vier vogels: de kip, de nachtegaal, de koekoek en de tedere duif. Zoals te verwachten valt, is dit werk uit 1927/1928 even sierlijk als het dier zelf. Elk dier is gebaseerd op thema's van 17e- en 18e-eeuwse componisten. Hierna speelt het orkest een stuk van de Russische componist Alexander Borodin die ons met stemmige muziek door de steppen van Centraal Azië leidt.

De 14-jarige Katja Naegele zal soleren in Dvořáks Romance voor viool en orkest. Dvořák gebruikte de natuur vaak als inspiratiebron van zijn muziek. Katja won eerder dit jaar de eerste prijs op het Nederlands Vioolconcours voor jong talent en studeert bij Wiesje Miedema aan de Sweelinck Academie. 

Tot slot speelt het orkest de beroemde Tweede Symfonie van Brahms uit 1877. Dit werk kreeg als bijnaam de ‘Pastorale’. De componist schreef de muziek tijdens een vakantie in het landelijke zuiden van Oostenrijk. De ontroering voor de natuur laat zich horen in dit prachtige werk.

Datum, locatie en tijd
Datum: zaterdag 23 november 2024
Locatie: St. F. Xaveriuskerk (’t Zand 29 te Amersfoort)
Tijd: 20:00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)
Tickets in de voorverkoop zijn vanaf september verkrijgbaar via deze website.

bremerstadsmuzikantenOp zaterdag 16 maart 2024 staat er een bijzondere kindervoorstelling op het programma. Het verhaal van de Bremer Stadsmuzikanten wordt dan met muziek en theater verteld voor jong en oud!

Hiervoor heeft Orkestvereniging Amersfoort de samenwerking gezocht met Scholen in de Kunst. Kinderen uit een theatergroep van Scholen in de Kunst, o.l.v. Lisette Mallée, in de leeftijd van 8-11 jaar, vertolken de personages van het sprookje. Daarbij spelen de musici van Orkestvereniging Amersfoort fragmenten uit bekende en minder bekende klassieke werken van de componisten: Badelt, Morricone, Bartók, Mehul, Smetana, Mendelssohn, Marquez en Piazzolla.

Na afloop van de voorstelling zullen verschillende orkestleden in de foyer staan om kinderen kennis te laten maken met hun instrumenten en de gelegenheid te bieden deze uit te proberen. Een unieke kans om eens te kijken wat goed past.
Het wordt een gezellige, bijzondere en muzikale middag.

Schilderij: Jan Nobel ©

 

Op zaterdag 28 oktober 2023 zal de OrkestVereniging Amersfoort een benefietconcert geven t.b.v. Oekraïne. De leden van Orkestvereniging Amersfoort willen met dit benefietconcert hun steun betuigen aan het Oekraïense volk en de slachtoffers van de oorlog. De opbrengst van het concert komt via de FASO, koepel van amateurorkesten in Nederland, ten goede aan het herstel van het conservatorium van Kharkiv. Meer over dit doel leest u op deze website, waar u ook een donatie kan overmaken.benefietconcertOVA.jpg

Programma:
L. van Beethoven - Ouverture in C-gr. Die Weihe des Hauses opus 124
Dvorak, Mozart, Bizet, Caccini, Lehar - verschillende aria's/dueten
Oekraïense volkslied
F. Berwald – Sinfonie Singulière

Solisten zijn de Oekraïense zangers Tetiana Yefimenko, sopraan en Volodymyr Yefimenko, bariton.

 

 

Op zaterdag 17 juni a.s. om 12.45 uur zal Orkestvereniging Amersfoort het middagprogramma van het Havikconcert openen met een optreden. Op deze Dag van de Componist spelen we de muziek van de jonge Amersfoortse componisten, die deze stukken geschreven hebben voor ons Jubileumconcert in 2022. Het concert vindt plaats in de openlucht op een podium aan het Havik te Amersfoort, de toegang is gratis.

Programma
Bedřich Smetana - Polka uit De Verkochte Bruid
Boyan Damianov - Mijmering (jonge Amersfoortse componist)
Floris van Ballegooijen - Gloed (jonge Amersfoortse componist)
Roemer Edzes - De mars van de mieren (jonge Amersfoortse componist)
Arturo Márquez - Danzón No. 2

Op zaterdag 13 mei 2023 speelt Orkestvereniging Amersfoort een concert dat geheel in het teken staat van dansmuziek met werken van vier componisten. 
Als hoogtepunt zal marimbavirtuoos Arjan Jongsma samen met het symfonieorkest een opzwepende en betoverende compositie spelen van de Braziliaanse componist en percussionist Ney Rosauro. Met zijn unieke schrijfstijl, die charmante melodieën combineert met pakkende ritmes, gebruikt Rosauro de rijke elementen van de Braziliaanse folklore om gestileerde composities te creëren die vol leven en fantasie zijn.

Programma:
Smetana              Polka en Furiant               
Grieg                   Symfonische dansen 
Marquez             Danzon nr 2       
Rosauro              Concert nr 2 voor Marimba en orkest    

 

Op zaterdag 26 november 2022 vindt het najaarsconcert van de OrkestVereniging Amersfoort plaats.
Programma:
J.S. Bach                       - Toccata en Fuga voor orkest (bewerking Hendrik Jan Brethouwer)
E. Elgar                         - Nimrod (uit Enigma Variaties)
G. Bottesini                   - Concert in b-kl. voor contrabas
L. van Beethoven          - Symfonie V in c-kl. opus 67               

servaasjessen2

Solist in het contrabasconcert van Bottesini is de Amersfoortse contrabassist Servaas Jessen. 
Servaas Jessen (1990) komt uit een zeer muzikale familie. Zijn moeder is dwarsfluitdocent, zijn zus fluitiste en zelf studeerde hij naast contrabas ook dwarsfluit. Zijn conservatoriumstudie in Amsterdam voor contrabas sloot hij bij Peter Stotijn cum laude af.
In het gezin waarin Servaas opgroeide werd elke dag muziek gemaakt en dat is niet veranderd. Integendeel. Vandaag de dag speelt Servaas in verschillende orkesten en geeft hij fluit- en contrabas-les, omdat hij de liefde voor muziek graag aan anderen wil overdragen. Alle reden dus om naar deze jonge, virtuoos spelende Amersfoorter te komen luisteren!

Op zaterdag 8 oktober 2022 vindt de Bachdag plaats in Amersfoort. Sinds 2014 kent Amersfoort een tweejaarlijkse Bachdag. Een dag waarbij jong en oud mogen genieten van de muziek van Johann Sebastian Bach. In alle kerken en op andere plaatsen in de monumentale binnenstad wordt Bach gespeeld. Bach zweeft als het ware door de straten van de oude stad.
Orkest Vereniging Amersfoort treedt ook op tijdens deze dag. 
bachdag2022.png
Programma:
- J.S. Bach - Wachet auf, ruft uns die Stimme (bew. G. Bantock)
- H. Villa-Lobos - Bachianas Brasileiras (bew. voor strijkorkest, fluit, hobo, althobo (klarinet)
- G. Gershwin - Prelude 2 (bew. H.J. Rozemond)
- J.S. Bach - Toccata en fuga in d-kl. BWV 565 (bew. H.J. Brethouwer) 

Datum, tijd, locatie:
zaterdag 8 oktober 2022
10.00-10.45 uur
Sint Fransicus Xaveriuskerk, Het Zand 29 te Amersfoort

Toegang is vrij!

Op zaterdag 10 september 2022 zal de Orkest Vereniging Amersfoort weer in het Eemhuis spelen op de dag van het Groot Amateurkunst Festival dat voor het eerst weer plaatsvindt sinds 2019. 

We spelen Groot Amateurkunst Festivaleen drietal korte stukken namelijk:
Anderson - The Syncopated Clock
Dvorak - Furiant (deel uit de Tsjechische Suite)
Elgar - Nimrod (deel uit de Enigma Variaties)

Datum, locatie en tijd:
Zaterdag 10 september 2022 15.00-15.30 uur in de centrale hal van het Eemhuis te Amersfoort.
Voor meer informatie klik hier.

 

Op 21 mei 2022 zal het orkest het 111-jarig bestaan vieren met een bijzonder concert in Flint Theater met muziek én beeld. Een concert waarin niet alleen muzikaal teruggekeken wordt in de tijd, maar ook zaadjes geplant worden voor de toekomst.poster2022.png

Het orkest maakt met het publiek een reis door de geschiedenis in een aantal ‘muzikale vensters’: live gespeelde muziekfragmenten begeleiden een visuele presentatie van mijlpalen in de geschiedenis. Daarbij wordt de geschiedenis van het orkest afgewisseld met belangrijke gebeurtenissen in de algemene geschiedenis.

De volgende (delen van) stukken staan het programma:

Svendsen           2 Zweedse volksmelodieën voor strijkorkest
Anderson           The syncopated clock
Dvorak              Tsjechische suite 
Williams            Star Wars Suite 
Andriessen        Ricercare
Kuyper              Serenade voor orkest 
Felderhof           Chanterelle voor orkest 
Elgar                  Nimrod (uit Enigma Variaties)
Beethoven         Symfonie 5 

Tenslotte zal Orkestvereniging Amersfoort een stuk spelen dat speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd wordt door 3 jonge componisten. Het belooft een bijzonder avondje uit te worden.

OVA weer live te zien en te horen in de Joriskerkconcertflyer161021

Twee symfonieën, een beroemde tango en een ouverture staan op het programma van ons najaarsconcert op zaterdag 16 oktober 2021 in de Joriskerk op de Hof in Amersfoort. Ruim anderhalf jaar hebben we niet kunnen optreden en niet, of mondjesmaat samen kunnen repeteren, maar sinds juni oefenen we weer iedere week. Met alle versoepelingen rond corona is het gelukkig ook weer mogelijk om voor publiek te mogen optreden. Daar zijn we ongelooflijk blij om. Samen muziek maken is een feest, maar er live naar luisteren niet minder! We spelen 16 oktober een afwisselend programma: de 1e symfonie van Gounod en de 4e symfonie voor strijkorkest van Mendelssohn. Daarnaast staat de bekende Libertango van Piazzolla op het programma en trakteren de blazers u op de ouverture Die Zauberflöte van Mozart. 

Vrolijk het nieuwe jaar in!

Het nieuwe jaar muzikaal inluiden en je wapenen tegen de meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday op 20 januari? Kom dan luisteren naar het nieuwjaarsconcert van Orkestvereniging Amersfoort op zaterdag 18 januari.

Geniet van de vrolijke klanken van de oriëntaalse feestmars uit de Suite van Nielsen’s Aladdin, het concert voor fluit, harp en orkest van Mozart met solisten Francien Post en Judith Jamin, de Notenkrakersuite van Tsjaikovski en de Music for the Royal Fireworks van Händel.