‘Niemand houdt zoveel van het platteland als ik, want bossen, bomen en rotsen geven de mooiste weerklank.’ Weer of geen weer, Beethoven trok er graag op uit om inspiratie op te doen. In de stad kon men hem regelmatig in ijltempo door de straten zien benen, in gedachten verzonken. Maar in de zomer op het platteland kon hij zijn creativiteit pas echt de vrije loop geven. In zijn zesde symfonie, met de bijnaam Pastorale, komt de natuur tot leven. Beethoven laat beekjes kabbelen, onweer razen en vogels kwinkeleren.

Het winterconcert 2019 van de Orkestvereniging Amersfoort opent met een andere reislustige componist: Felix Mendelssohn. Voor de zilveren bruiloft van zijn ouders componeerde hij de muzikale eenakter Die Heimkehr aus der Fremde tijdens een reis naar Groot Brittanië. Optimistische muziek vol jeugdige energie.

Een heel andere kant van Beethoven klinkt in de marsmuziek die hij in 1809 en 1810 schreef voor militaire kapellen. De Fransen bezetten in die tijd Wenen en Beethoven droeg zijn vaderlandslievende steentje bij door muziek te componeren voor verschillende regimenten. Nog altijd klinkt zijn muziek bij het binnenmarcheren tijdens de grote Zapfenstreich (taptoe) in Duitsland.

  • Mendelssohn – Ouverture Die Heimkehr aus der Fremde
  • Beethoven – Werken voor blazers
  • Beethoven – Zesde symfonie (Pastorale)

Datum, locatie en tijd
Datum: zaterdag 2 februari 2019
Locatie: Xaveriuskerk (’t Zand 29 te Amersfoort)
Tijd: 20:00 uur (zaal open vanaf 19:30 uur)