Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Viola Viola - Zomerconcert OVA 2018

Viola viola!

Op het concert van 9 juni a.s. staat de wonderschone melancholieke klank van de altviool (viola) centraal. Twee jonge altviolistes – Jeltje Quirijnen (18) en Steffie de Konink (16) – spelen met ons de Romanze van Bruch en Trauermusik van Hindemith. Daarnaast speelt het concert de ouverture Die Hebriden van Mendelssohn, Intermezzo nr. 1 van Kalinnikov en de Symfonie in D van de Tsjechische componist Jan Voříšek.

De altviool werd pas in de twintigste eeuw echt ontdekt als solo-instrument. Max Bruch componeerde in 1911 zijn Romanze, een prachtig werk waarvoor zelfs violisten graag een toontje lager zingen. Altviolist en componist Paul Hindemith zou in januari 1936 zijn eigen altvioolconcert spelen in Londen, toen een dag eerder Koning George V overleed. Het concert werd afgelast, maar Hindemith componeerde voor de gelegenheid zijn Trauermusik. Terwijl de inkt nog nat was, werd het stuk die avond live voor de radio gespeeld.

Mendelssohn’s raakte tijdens een excursie naar het Schotse eilandje Staffa zo onder de indruk van de natuur, dat hem meteen de openingsmelodie te binnen schoot voor een nieuw werk. Hij schreef de eerste noten voor Die Hebriden op een ansichtkaart aan zijn zus Fanny. Het weinig gespeelde Intermezzo in A van Vasili Kalinnikov klinkt Russisch in elke noot. Toen de OVA veertig jaar geleden de Symfonie in D van Voříšek voor het eerst uitvoerde noemde recensent Jaap Remmelzwaal de keuze voor dit werk een belangrijke cultuurdaad. Waarom deze enige symfonie van de jonggestorven vriend van Beethoven en Schubert niet veel bekender is geworden is nog altijd een raadsel.

Datum, locatie en tijd
Datum: Zaterdag 9 juni 2018
Locatie: Bergkerk (Dr. A. Kuyperlaan 2, Amersfoort)
Tijd: 20:00uur (zaal open vanaf 19:30uur)

Voorverkoop tot 9 juni:
Volwassenen € 12,50 en kinderen € 5,- via klassiek.kaartverkoop.nl.
Per transactie wordt € 0,99 in rekening gebracht.

Kaartverkoop aan de zaal
Volwassenen € 15,- en kinderen € 5,-.
Pinnen is niet mogelijk, u kunt alleen met contact geld betalen.